MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86

Costurile salariale in Romania

Costurile salariale pentru o afacere sunt de multe ori lucrul pe care antreprenorii trebuie sa îl aibă în vedere foarte clar. Când ne gândim sa salariile pe care dorim să le oferim angajaților noștri să nu uităm că, odată cu acel salariu negociat, apar și taxele. Chiar dacă angajatul suportă impozitului pe venitul din salariu și a contribuțiilor sociale obligatorii, obligat la reținere și plata lor către bugetul de stat este angajatorul. Suma cu care angajatul rămâne după plata impozitului și a contribuțiilor este salariul net. 
Impozitul pe veniturile din salarii este în cotă de 10%. Această cotă se aplică la partea din salariu brut după ce se scad contribuțiile sociale. Contribuțiile sociale sunt contribuția la asigurări sociale (CAS) și contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS). 
Contribuția de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se calculează ca procent din salariul brut. O excepție în cazul acestei contribuții este pentru angajații din domeniul construcțiilor care sunt scutiți de aceasta contribuție obligatorie. Contribuțiile de asigurări sociale (sau, pe scurt, contribuțiile la pensie) sunt în cota de 25%. Pe lângă salariul brut, fie că este cel minim sau nu, angajatorul este obligat prin lege să plătească către stat atât salariul brut cât și contribuția angajatorului de muncă, în cotă de 2.25%. 
Există și excepții legate de obligativitatea plății impozitului pe venit și contribuțiile de asigurări sociale este pentru angajații din diverse domenii de activitate. Angajații din domeniul IT, care lucrează în zona de creare software într-un departament specializat, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit.
Totodată, persoanele fizice care obțin venituri din salarii, de asemenea și venituri asimilate salariilor și au contracte de muncă încheiate cu angajatorii din domeniul construcțiilor, agicultură sau industria alimentară (sunt încadrați în anumite condiții regăsite în Codul Fiscal) nu datorează impozit pe venit și nici contribuție de asigurări sociale de sănătate (CASS), iar contribuția la asigurarile sociale (CAS) este redusă la 21,25% în loc de 25%. Practic angajații din domeniul construcțiilor beneficiază de o reducere cu 3,75 puncte procentuale. Mai jos am realizat o analiză a impozitelor și contribuțiilor pe care un angajator din aceste domenii le suportă pentru un salariat cu care a negociat un contract individual de muncă. 
 
RB