MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86

Impozitului pe venitul microîntreprinderilor

            Este cunoscut faptul că în ultimul deceniu, având în vedere situaţia economic mondială, au existat numeroase reforme fiscale mai ales în statele din centrul şi estul Uniunii Europeene. Măsurile au vizat fie introducerea de noi sisteme fiscale orientate mai mult spre piaţă care să vină în ajutorul contribuabililor, fie o mai bună capacitate de colectare a veniturilor fiscale, dar şi crearea de instituţii noi care să vegheze la reuşita acestor măsuri. De multe ori s-a avut în vedere situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii ce pot fi considerate principalul „motor” al economiilor naţionale, mai ales că la nvelul Uniunii Europene acestea au un procent de peste 85% din totalul agenţilor economici (conform Eurostat). 
            Orice societata nou inființată în România datorează un impozit pe venitul microîntreprinderilor. Pe scurt este cunoscut ca impozitul de 1% din cifra de afaceri. Acest impozit are anumite particularități pe care dorim să le prezentăm în cele ce urmează. 
 
Condiții microîntreprindere
Pentru a putea fi încadrată din punct de vedere fiscal în categoria microîntreprinderilor, o persoană juridică trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
·       a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 euro;
·       capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și autoritățile locale;
·       nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
 
Orice societate nou înființață va fi automat încadrată în această categorie, dar dacă pe parcursul anului, nu mai îndeplinește unul dintre criteriile menționate anterior atunci nu va mai datora un impozit pe venitul microîntreprinderilor și va datora impozit pe profit. Practic dacă în cursul unui an fiscal realizează venituri mai mari de 1.000.000 euro atunci societatea va trece la plata impozitului pe profit. Calculul și plata impozitului pe profit se vor face începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită, luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv. 
 
Impozitarea microîntreprinderilor
Societățile catalogate drept microîntreprinderi datorează impozit pe cifra de afaceri, adică pe veniturile realizate din desfășurarea activităților economice realizate. Este de menționat că există anumite particularități în ceea ce privește cifra de afaceri care stă la baza impozitării, dar aceste aspecte sunt de tehnică fiscală. 
 
 
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor (cifra de afaceri) sunt de:
·     1% pentru microîntreprinderile care au cel puțin un salariat, angajat cu normă întreagă;
·     3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
În sensul acestor prevederi, prin salariat se înțelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă. Condiția legată de salariați se consideră îndeplinită și în cazul microîntreprinderilor care au:
·     persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial, dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
·     încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, dacă remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
În cazul în care, în cursul unui trimestru, numărul de salariați se modifică, cotele de impozitare se aplică în mod corespunzător, având în vedere numărul de salariați existent la sfârșitul ultimei luni a trimestrului respectiv.
 
Din impozitul pe venit datorat se scade și contravaloarea caselor de marcat care au fost puse în funcțiune în trimestrul respectiv, precum și sponsorizarea efectuată, în anumite condiții. Microîntreprinderile au obligația să declare, prin intermediul formularului 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, și să plătească impozitul pe venit trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul. 
 
 
Exemplu
Determinarea impozitului pentru o microîntreprindere, cu 2 salariați cu normă întreagă care a realizat într-un trimestru următoarele rezultate:
-        venituri din prestări de servicii 50.000 lei
-        venituri din vânzări de mărfuri 70.000 lei
-        cheltuieli cu mărfurile vândute 40.000 lei
-        cheltuieli cu serviciile prestate de terți 10.000 lei
-        cheltuieli salariale 20.000 lei
 
Cifra de afaceri realizată supusă impozitării = 50.000 + 70.000 = 120.000 lei
Cota de impozitare aplicabilă = 1% (societatea are minim 1 salariat)
Impozit datorat = 1% * 120.000 = 1.200 lei
Nu este relevant nivelul cheltuielilor realizate de societate ci doar cifra de afaceri. 

RC